Publicatie Robot Plotter op website RPS

Nieuws

24 maart 2020

Publicatie Robot Plotter op website RPS

 

Vandaag verscheen deze mooie publicatie over de Robot Plotter op de website van RPS:

 

Robots voor uitzetten wegmarkeringen

Snel, veilig en effectief op de A15 bij Ridderkerk

De opkomst van de robotisering laat zich binnen de bouwwereld niet onbetuigd. Bij de landmeters van RPS is het werken met de Robot Plotters hier een voorbeeld van. Ze rijden met deze toepassingen door het land voor het sneller, efficiënter en veiliger uitzetten van wegmarkeringen en stuurlijnen. Onlangs was het de beurt aan de A15 bij Ridderkerk.

Eind 2019 liepen collega’s Rijk Wandel, David Cuel en Marco Jacobs voorop bij werkzaamheden aan de A15 bij Ridderkerk. Met twee Robot Plotters zetten zij de wegmarkeringen en stuurlijnen uit op de fly-over. Bekijk hier de video voor een impressie van dit project.

Stuurlijnen uitzetten

De Robot Plotter is een compact, autonoom apparaat dat snel en nauwkeurig lassen en/of stuurlijnen uitzet op asfalt. Deze lijnen worden op de weg gespoten om aan te geven waar de las komt te liggen en hoe de machine moet sturen. Op het nieuwe asfalt wordt vervolgens de markering uitgezet. De geavanceerde besturing van de Robot Plotter maakt daarbij gebruik van een digitale tekening met de benodigde lijnen en wordt aangestuurd door GPS of een Total Station. “Met de inzet van dit apparaat besparen we niet alleen op manuren, ook zijn we flexibeler inzetbaar en sneller”, steekt Rijk Wandel, projectleider Landmeten bij RPS, van wal op de A15 bij Ridderkerk.

Tijd besparen

In een paar uur voert dit innovatieve apparaat uit wat doorgaans handmatig al snel een dag werk kost. Daarnaast zorgt het compacte formaat ervoor dat je het apparaat makkelijk overal mee naartoe neemt. “De Robot Plotter is heel gebruiksvriendelijk. Je loopt er zo mee weg”, spreekt Rijk uit eerste ervaring. Een ander bijkomend voordeel zijn de verschillende instellingen, zoals: spuitlengte, spuitinterval, snelheid of een lijn offsetten. “Daarmee kunnen we voldoen aan projectspecifieke wensen of eisen”, vervolgt hij.
Met de laptop is de productie goed te volgen, waardoor er geen discussie meer ontstaat over de uitgezette meters. Door het gebruik van flitsers is de robot bovendien ‘s nachts goed zichtbaar.

Wegenbouwkundige projecten

RPS is sinds 2017 een van de eerste partijen die in Nederland werkt met robotisering voor wegenbouwkundige projecten. De destijds aangekochte Tiny-robot heeft hiervoor lang en naar tevredenheid zijn dienst bewezen. Nu is het de beurt aan twee Robot Plotters van de Nederlandse fabrikant Tyker, opgericht in 2008 als spin-off van de Wageningen Universiteit.
Klanten zien steeds meer toepassingen en de vraag naar inzet neemt dan ook toe. “Het werk wordt steeds groter. We krijgen steeds meer met langere en grotere werkvlakken te maken. Dan is uitbreiding van je equipment simpelweg vereist”, aldus Rijk.

Spoormaatvoering

Naast de wegenbouw, is er vanuit diverse opdrachtgevers al geïnformeerd naar andere toepassingsmogelijkheden van het apparaat. Zo kan de Robot Plotter van meerwaarde zijn bij spoormaatvoering. Denk daarbij aan het uitzetten van de dwarsliggers. Ook is het apparaat inzetbaar bij maaivelds- en hoogtemetingen, het raaien van dwarsprofielen en markeren van lampen op vliegvelden.

 

Bron: www.rps.nl

 

 

BEZOEKADRES:

Bronland 12-Z

6708 WH  Wageningen (NL)

T: +31 (0)85 482 4810 (kantoor)

T: +31 (0)85 482 4811 (support)

T: +31 (0)85 4824812 (sales)

E: info@tyker.com

WERKPLAATS / AFGIFTE GOEDEREN:

Radix Klima, gebouw 109

Bornsesteeg 48 Wageningen

(voor navigatie : Bornsesteeg 50)