Precisie van MoveRTK voor robotisering in de wegenbouw

Nieuws

2 mei 2019

Precisie van MoveRTK voor robotisering in de wegenbouw

Gisteren verscheen het volgende redactionele artikel op de website van Bouwend Nederland met als titel: “Ledenvoordeel: precisie van MoveRTK voor robotisering in de Wegenbouw”. Mooi artikel waarin Tyker uitgebreid aan bod komt.

Door Redactie Bouwend Nederland, 1 mei 2019

Ledenvoordeel: precisie van MoveRTK voor robotisering in de Wegenbouw

In de afgelopen 10 jaar is het gebruik van satellietplaatsbepalingssystemen zoals GPS enorm gestegen. Sinds de komst van smartphones, tablets en autonavigatie is bijna iedereen ermee bekend. Veel Apps willen weten waar men is om zo hun werking te optimaliseren. Zeker nu autonoom rijden sterk ontwikkelt en bedrijven ook willen gaan inmeten met smartphones, wordt de behoefte aan nauwkeurige en toegankelijke plaatsbepaling steeds groter.

Toepassingen voor precisie GPS

Onder de huidige, nu al veel gebruikte toepassingen voor precisie GPS, vallen grondverzet, egaliseren, grondverdichten en baggeren. Ontwerpinformatie en actuele hoogtes ziet men op de display in de cabine, zodat graafwerk veiliger en zonder piketten kan plaatsvinden. Systemen geven daarnaast ook real-time informatie voor het controleren van te vermijden zones en verzamelen tegelijkertijd as-built data terwijl de machine het werk uitvoert. Alles kan van tevoren 3D ontworpen worden en in de praktijk worden uitgevoerd, zelfs de meest complexe ontwerpen. Men treft GNSS- RTK systemen aan bij dozers, graders, graafmachines, scrapers en kilvers. Deze vormen van mechanisatie kunnen de komende jaren doorgroeien naar robotisering.

De Robot Plotter en de Road Profiler van Tyker

Het Wageningse technologiebedrijf Tyker is specialist in het robotiseren van werkprocessen met satellietplaatsbepaling. De Robot Plotter en de Road Profiler zijn mooie voorbeelden van robotisering in de wegenbouw.

De Robot Plotter is een compact autonoom apparaat dat snel en nauwkeurig stuurlijnen kan uitzetten op asfalt. De geavanceerde besturing van de Robot Plotter maakt daarbij gebruik van een digitale tekening met de stuurlijnen en van GNSS-RTK. De stuurlijnen kunnen zowel worden gebruikt om aan te geven waar asfalt moet worden aangebracht als om aan te geven waar de wegmarkering moet komen.

Met de Road Profiler is het uitzetten van freescijfers op asfalt verleden tijd. De gebruiker kan eenvoudig een tekening inladen en de freescijfers verschijnen op het scherm van de Road Profiler. De Road Profiler bepaalt de positie van de machine met GNSS-RTK. Omdat de Road Profiler aangesloten is op de asfaltfrees bestuurt deze continue de freesdiepte. Hierdoor hoeft de freesdiepte niet meer handmatig ingesteld te worden.

Wat zijn de voordelen van deze apparaten voor uw bedrijf?

De door Tyker ontwikkelde producten besparen op arbeid. Arbeidsbesparing is de drijvende kracht achter robotisering. Omdat arbeid duur is, verdienen de Robot Plotter en de Road Profiler zich dan ook al snel terug. Daarnaast verbetert de veiligheid omdat minder mensen zich in een werkvak hoeven te bevinden.

Naast arbeidsbesparing en verhoging van de veiligheid zorgen de Robot Plotter en de Road Profiler ook voor hoge kwaliteit. In het onder wisselende weersomstandigheden langdurig met constante en hoge precisie werken zijn computers nu eenmaal beter dan mensen.

Tenslotte wordt het overblijvende werk er met deze robotisering ook nog aangenamer door: want het is toch fantastisch om met een robot stuurlijnen uit te zetten in plaats van dat met een spuitbus en een koord te moeten doen? En wie wil nu niet het gemak van de Road Profiler, waardoor het op de weg spuiten van freescijfers helemaal niet meer nodig is?

Gebruik ledenvoordeel MoveRTK

Er zijn inmiddels dan ook diverse leden van Bouwend Nederland die gebruik maken van nauwkeurige GPS in de wegenbouw en die gebruik maken van de door Tyker ontwikkelde producten. Zo werken onder andere Boskalis, Heijmans, KWS en Van Velsen met de Robot Plotter en maken onder andere Aduco en Freesmij gebruik van de Road Profiler.

Hoewel te verwachten is dat robotisering ertoe zal leiden dat er minder arbeid nodig is voor werkprocessen, is de bijdrage van mensen aan werkprocessen niet weg te denken. Aspecten als beoordelen van de kwaliteit van het geleverde werk en het beoordelen van de veiligheid van situaties zijn vooralsnog taken die door mensen zullen worden uitgevoerd omdat deze moeilijk te robotiseren zijn. Zelfs met moderne technieken uit de artificial intelligence zoals deep-learning blijft het robotiseren hiervan een enorme uitdaging. Maar de benodigde satellietplaatsbepaling, met MoveRTK voor de landelijke RTK correcties, is in ieder geval klaar voor de toekomst.

 

BEZOEKADRES:

Bronland 12-Z

6708 WH  Wageningen (NL)

T: +31 (0)85 482 4810 (kantoor)

T: +31 (0)85 482 4811 (support)

T: +31 (0)85 4824812 (sales)

E: info@tyker.com

WERKPLAATS / AFGIFTE GOEDEREN:

Radix Klima, gebouw 109

Bornsesteeg 48 Wageningen

(voor navigatie : Bornsesteeg 50)